Blussysteem professionele keukens

Bij keukens in restaurants, hotels, cateringbedrijven, zorginstellingen, bedrijfskeukens, etc. is er sprake van een verhoogd risico op brand door (kook)vet dat vlam vat. Deze vlammen bereiken temperaturen van 360 ºC !

Brandend vet kon en mocht je tot nu toe alleen bestrijden met een Brandklasse F brandblusser maar het nieuwe goedgekeurde en gecertificeerde keuken brandblussysteem van FISAMA, de SafeGuard, voorkomt wereldwijd inmiddels al brand in duizenden van deze professionele keukens. De SafeGuard voorkomt niet alleen veel schade maar is tevens veiliger voor het personeel dat met brand geconfronteerd wordt. Na activering blust de brand binnen enkele seconden waardoor er nauwelijks schade ontstaat en de keuken, na een korte schoonmaak, weer snel operationeel is.

Toepassingsgebieden

Het systeem wordt toegepast in professionele keukens en beschermt zowel de ventilatiekap als de kookapparatuur. Het buizensysteem wordt gemonteerd in de ventilatiekap en bestrijkt alle ventilatie delen, dus ook de ventilatieafvoerbuis die naar buiten gaat, waar het kookvet wordt verzameld. De units waar wordt gefrituurd, gebakken, gegrild, gekoeld en gekookt worden door deze plaatsing eveneens beveiligd. 

Keuken units welke worden beschermd zijn:

  1. Kap
  2. Afzuigkap
  3. Ventilatie – Filter
  4. Grill unit
  5. Frituur oven
  6. Kook unit
  7. Werkblad
  8. Frituur unit 

De installatie bestaat uit:

  1. Systeem cilinder
  2. Leidingnetwerk blusstof
  3. Activering nozzles
  4. Brand Detectie Netwerk
  5. Startknop
  6. Sluitadapter
  7. Gasaansluiting

 

De SafeGuard van FISAMA voldoet aan de volgende eisen:

  • UL 300 (Fire Extinguishing Systems Fire Test Standard for Cooking Equipment Protection)
  • NFPA 17A (Liquid Chemical Fire Extinguishing Systems)
  • NFPA 96 (Ventilation Control and Fire Protection Standard in Commercial Cooking Application)
  • 97/23/EC (Pressure Equipment Directive)

Toepassingsgebieden zijn o.a.:

  • Restaurants
  • Hotels
  • Cafetaria’s
  • Ziekenhuizen, verzorgingshuizen e.d.
  • Kantines

Blusstof

De blusstof welke deel uitmaakt van de SafeGuard is Guardex. Dit is een op Kaliumzout gebaseerde blusstof, met lage pH waarde, welke wordt gebruikt in geval van een vet- of oliebrand die wordt veroorzaakt door de frituur-, kook-, grill- en/of bakuitrusting. Guardex is in het bijzonder effectief op deze vet- en olieoppervlakken en zorgt bij activering voor een blussende en brandwerende laag op het oppervlak.

Het residu dat achterblijft na activering, is te verwijderen zonder gebruik te hoeven maken van een speciaal schoonmaakmiddel. Het gehele toepassingsgebied kan worden gereinigd met water, eventueel met behulp van een hoge druk reiniger.

Onderscheidende zaken:

  • Lage pH waarde blusmiddel.
  • Goedgekeurd en gecertificeerd systeem.
  • Permanente druk of hoge capaciteit navulbare systemen
    (6 verschillende systeem opties en economische oplossingen met het minste aantal cilinders).
  • Gemakkelijk te installeren met esthetische uitrusting.
  • Milieu- en gebruiksvriendelijk.
  • Makkelijk schoon te maken, te onderhouden en economisch door navulbare oplossing.
  • Veilig voor het personeel omdat men niet meer met een blusser naar het vuur toe hoeft.
  • Handmatige of automatische activering.
  • De SafeGuard werkt ook als er geen personeel in de buurt is.
  • De SafeGuard voldoet aan de HACCP regels en is makkelijk te reinigen.
  • CE en PED goedgekeurde uitrusting en erkent door UL-300, NFPA 17A, NFPA 96.

De SafeGuard wordt geactiveerd wanneer het vuur de rode leiding bereikt of wanneer de activeringsknop handmatig wordt ingedrukt.

De blusstof cilinder of systeem klep wordt getriggerd waardoor de blussing wordt gestart.

Bij activering wordt de Guardex blusstof over de kookapparatuur en door het leiding netwerk in het ventilatie systeem en de kap verspreidt waardoor de blussing direct plaatsvindt.

Wettelijke verplichting

In elk land werken de lokale autoriteiten aan bewustwording met betrekking tot risico factoren en veiligheidsoplossingen binnen de wettelijke verplichting van Keuken Brandbeveiliging Systemen omdat Brandklasse F branden zowel de mens als de investeringen bedreigt.

Contact

Voor meer informatie over blussystemen voor professionele keukens zijn wij bereikbaar op
0186 – 699 699 of info@fisama.nl.